I've NEVER led a PERFECT life . There have been UPS and DOWNS , and there were times when SUPERFICIAL people tried to BREAK me .. Blog ini bersifat Universal .. If anyone we're offended by my words , a thousand apologize .. But again.Its my blog and my right to say anything .. A THOUSAND THANK YOU FOR THOSE WHO ARE VISITING MY BLOG ..

MAAF , KERANA BLOG INI MENGGUNAKAN LOGHAT SABAH ..

ASAL USUL NAMA KOTA KINABALUSempena ulang tahun ke-10 KK sebagai bandar raya

KOTA KINABALU, ibu negeri Sabah, telah banyak berubah daripada sebuah perkampungan nelayan yang dikenali sebagai Api-Api di mana British North Borneo Company (BNBC) mengasaskan petempatan kolonialnya pada Tahun 1897.

Nama tempat ini ditukar kepada Jesselton mengikut nama Sir Charles Jessel, naib pengerusi BNBC, dan dalam tempoh yang singkat pekan ini muncul sebagai pusat perdagangan utama di Borneo Utara menjual getah, rotan, madu dan lilin.

Pekan ini menyaksikan pelbagai detik bersejarah termasuk pendudukan Jepun semasa Perang Dunia ke II apabila namanya ditukar semula kepada Api-api.

Pekan ini mendapat nama semasanya (Kota Kinabalu) pada 30 Sept 1968, dan sejak itu ia dikenali mesra dengan singkatan KK (Kota Kinabalu).

Dan tanggal 2 Feb, 2000 merupakan satu lagi pencapaian penting bagi KK apabila ia diisytihar sebagai sebuah bandar raya.
PLEASE ! CLICK ME

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Thanks sebab Kongsi Info ni....

ZelL ThE gReaT ! ™ said...

Aha,
yg mna baik tu, elok d kongsi, yg buruk, d elakan :)

Anonymous said...

U didnt mention why n how api-api became kota kinabalu.

ZelL ThE gReaT ! ™ said...

Already:

Nama tempat ini (Api-Api) ditukar kepada Jesselton mengikut nama Sir Charles Jessel, naib pengerusi BNBC.

Post a Comment

KERATAN NOTIS

1. Sila Komen Dalam Bahasa Melayu / Ingelish Yang Mudah Difahami

2. Tinggalkan Alamat Blog / Email Jika Perlu

SEGALA KOMEN YANG DITULIS ATAS TANGGUNGJAWAB ANDA SENDIRI. PEMILIK AJTR TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEBARANG KOMEN YANG DITULIS OLEH PEMBACA DI AJTR INI.