I've NEVER led a PERFECT life . There have been UPS and DOWNS , and there were times when SUPERFICIAL people tried to BREAK me .. Blog ini bersifat Universal .. If anyone we're offended by my words , a thousand apologize .. But again.Its my blog and my right to say anything .. A THOUSAND THANK YOU FOR THOSE WHO ARE VISITING MY BLOG ..

MAAF , KERANA BLOG INI MENGGUNAKAN LOGHAT SABAH ..

ASAL-USUL NAMA MEROTAI BESARAsal usul perkataan "Merotai" bermula dari istilah yang dikeluarkan oleh suku kaum Tidung yang pergi mencari rotan dalam hutan. Pencarian berakhir dengan terjumpanya mayat seorang lelaki dari suku kaum Murut di pertembungan sungai. Pencari rotan mengeluarkan “Murut Matoi De Hutan”dalam erti kata “Murut Mati Di Hutan”.Perkataan ini telah diubah suai mengikut zaman dalam bahasa melayu iaitu “Merotai”. Maka terhasillah Merotai. Merotai Besar pula terhasil daripada pertembungan sungai besar dan sungai kecil yang mengalir kearah Merotai Kecil. Kejadian ini dikatakan berlaku sekitar tahun 1930an.

Menuju kearah pentadbiran yang lebih sitematik dan teratur kepada kampung-kampung kecil yang pernah wujud suatu masa dahulu, di dalam Kampung Merotai Besar sendiri dibahagikan kepada kumpulan kampung asli (sejak 1930an) kecil yang terdiri daripada Kg. Tanah Merah , Kg. Pangkalan Asli, Kg.Durian, Kg Langsat, Kg Kijang, Kg. Jagung. Kg. Simpang Tiga, Kg. Iban, Kg. Kuala Merotai Dan Kg. Pekan Merotai Besar.

Gotong-royong merupakan antara salah satu Program yang akan dijalankan pada setiap bulan yang tidak boleh dipisahkan daripada masyarakat kampung sejak dahulu dan masih lagi diamalkan di Kampung Merotai Besar. Contohnya pada setiap Khamis malam Jumaat disetiap masjid akan megadakan bacaan Yassin dan Jamuan Makan malam kecil-kecilan. Penduduk serta pemimpin kampung akan bersama-sama selain daripada memupuk semangat kerjasama dan kesepaduan aktiviti ini juga dapat memastikan setiap masyarakat kampung menyertai aktiviti sosial yang mencakupi semua peringkat usia sehingga mampu mengenepikan jurang atau benteng ideologi. Sehingga ke hari ini Kampung Merotai Besar telah menuju kearah sebuah Kampung yang maju, menarik dan menguntungkan.

PLEASE ! CLICK ME

0 comments:

Post a Comment

KERATAN NOTIS

1. Sila Komen Dalam Bahasa Melayu / Ingelish Yang Mudah Difahami

2. Tinggalkan Alamat Blog / Email Jika Perlu

SEGALA KOMEN YANG DITULIS ATAS TANGGUNGJAWAB ANDA SENDIRI. PEMILIK AJTR TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEBARANG KOMEN YANG DITULIS OLEH PEMBACA DI AJTR INI.