I've NEVER led a PERFECT life . There have been UPS and DOWNS , and there were times when SUPERFICIAL people tried to BREAK me .. Blog ini bersifat Universal .. If anyone we're offended by my words , a thousand apologize .. But again.Its my blog and my right to say anything .. A THOUSAND THANK YOU FOR THOSE WHO ARE VISITING MY BLOG ..

MAAF , KERANA BLOG INI MENGGUNAKAN LOGHAT SABAH ..

RINGKASAN CERITA BULAN INI



Sukarnya menjaga perasaan orang lain sama seperti sukarnya diri ini untuk menjaga diri ku sendiri, apatah lagi bila diri ini berdepan dengan seorang insan yang berjiwa amat sensitif dan menyimpan perasaan negatif tehadap diri ini, kekadang stress jadinya .. ntahlah, mungkin sudah nasib badan berhadapan dengan insan seperti ini, Alhamdulillah aku terima semua ni sebagai dugaan untuk mematangkan aku.. besyukurlah dirimu memiliki hati ini, kerana hati ini, terlalu suci untuk mu, kerana hati ini, tidak sikit pun ada sifat negatif untukmu, waullahullam, jauhkanlah aku dari segala sifat negatif (kesangsian, cemburu buta, perajuk, pemarah dan sebagainya). Kerna ku tahu, bukan senang untuk menjaga hati insan berjiwa negatif + sensitif jika aku adalah dirimu ..

Kadang, stress aku jadinya, dah la aku ni hot temper timetime aku hot, macammacam maki hamun la tu yang kuar, haizzz, i hate it! bagi dirimu, berubahlah, percayalah padaku sepertimana aku percaya padamu.. teda jugak gunanya berprasangka buruk ni, bukan kerana sekarang bulan puasa, tapi aku ingin ko tahu yang aku memang pantang kalau di ragui ni.. x percaya ? try to play with my head laaa..

You must learn to take control of your physical and psychological well being so you don't become victim to the harmful effects of stressful events.

"YA Allah, sesungguhnya engkau lebih mengetahui apa yg terbaik buat diriku, buat agamaku dan penghidupanku. jika Dia yang kau takdirkan utkku, dekatkanlah aka pdnya, namun jika bukan dia yg kau takdirkan utkku, jadikanlah aku redha denganketentuanmu".





Ak habiskan cerita stress ku dengan sepotong maksud hadith di atas, by the way, dalam bulan puasa ni, bukan penghalang bagi aku untuk mengikuti aktiviti luar, pada 22 & 23 Hb yang lalu.. pada masa tu kamu outing kat Kundasang, Ranau, bukan mau p panjat gunung tertinggi di Asia tu pun, tapi untuk sukasuka jer.. aktiviti mentor-mentee actually (under Kolej).. best ! my 1st time go sana, banyak benda yang aku belajar, even banyak spoilt yang terjadi di sana.. hahax.. yang penting enjoy..

Alhamdulillah, 15 ramadhan sudah, puasa pun dapat ku lalui dengan tenang even ini 1st time aku berpuasa dan berbukak puasa tanpa FAMA, sad aku kekadang dan kerana itulah aku menetapkan jadual ku balik Kampung pada 3 hb ni (cuti sendiri), sebab aku mau berpuasa & berbukak puasa sesama FAMA, insyallah, x sabar aku mau jumpa FAMA tercinta.. miss korang a lot !!

Lately, banyak benda yang buat kepala ku pusing, haizzz, always aku mengeluh sudah ni, even aku taw, yang Tuhan murka apabila Hamba-Nya mengeluh (sesungguhnya aku insan lemah).. mata oh mata, mata ni always bergerak, even kata orang mitos semata jak tu, tapi kesudahanya aku yang rasa, so aku percaya pada diri sendiri, bahawa, mata bergerak ni means i'll cry again, hurm.. wait n see jak laa, apa jenis dugaan lage yang datang ngan aku.. huhu.. sigh!

It's not me who want you to make a decision like this, but Allah tells you so. hurm, cinta oh cinta, bila hati di lamun cinta, hati x keruan, bila ombak melanda, maka bergelora lagi hati, tidak sah hubungan tanpa perselisihan paham, setiap hari, ada sahaja perkara yang buat aku spoilt, aku bukan pendendam tapi penyimpan perasaan, aku senang kawal mood, tapi lagi cepat makan hati (makan dalan) sebab aku x show how angry i am.. kenapa hanya aku yang selalu mengalah?? besyukurlah dirimu memiliki hati kerdil ini, kerna tidak sikit pun aku menyimpan sifat negatif dalam diri ku untuk mengikuti jejak langkah mu, kerna bagi ku, kita punya cara dan hidup sendiri yang perlu di hormati dan berfikirlah secara positif, sesungguhnya, dunia ini hukum karma.. Allah watch over me, trust me k?

Nota Untuk Mu!


My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don't even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah doesn't help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning.


Malas aku mau emoemo lagi, tadi baca blog litle brother, diari hidupnya, macam kat sana aku watak utama, sebab aku yang bergelar Z.. yaya, my fault make u touching dik.. im sorry.. tats all..

9 comments:

Anonymous said...

solful:emo nya nie babank satu org nie.. huhu//
ermmm.. ndak adik faham nie cerita...

Limza ® said...

x payah la paam :p

Anonymous said...

solful : bha ndak paya lar.. maw share d blog.. tp org tnya ndak d kc faham..

Anonymous said...

solful: bha ndak paya lar kc faham... org baca ndak fhm, sepatutnya kena kc fhm.. sebab nie blog.. tuk share kpd smua org...

Anonymous said...

sorry law aq termasuk dalam list yg bt ko stress ya..
maaf
just luahan bah tu.. jgn la ko ambil kisah sangat
lupakan lar..
u not belong to me.. aq sedar

tawau said...

Salam...

Saya lihat kamu da 2 kali apply untuk jadi ahli tawaubloggers...

Cuba check e-mail anda (azmilahud@gmail.com) kerana kami da kirimkan e-mail balas sebelum ini.

Anda hanya perlu meletakkan pautan dan logo tawaubloggers di blog ini dan proses tersebut selesai.

sebarang masalah sila hubungi saya, Terima kasih

Adry Sabry
http://www.facebook.com/adrysabry
http://www.adrysabry.com

Limza ® said...

soulful : rilex bah ..

anynonymous : jiwang gak :P

Tawau : thnx , i will :)

soulfull (jiwa penuh) said...

yea lar tue... mcm mana jga maw relex.. uh.!

Limza ® said...

try da best la bah :P

Post a Comment

KERATAN NOTIS

1. Sila Komen Dalam Bahasa Melayu / Ingelish Yang Mudah Difahami

2. Tinggalkan Alamat Blog / Email Jika Perlu

SEGALA KOMEN YANG DITULIS ATAS TANGGUNGJAWAB ANDA SENDIRI. PEMILIK AJTR TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEBARANG KOMEN YANG DITULIS OLEH PEMBACA DI AJTR INI.